DSpace DSpace 日本語
 

長崎県立大学学術リポジトリ >
看護栄養学部紀要 >
第12巻 >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10561/992

Title: 大学生への食育―バイキング方式食事のweb栄養表示システムの開発―
Other Titles: Dietary Education to University Students -Development of the Web Nutrition Display System Of Buffet-Style Meal-
Author: 冨永, 美穂子
豊饒, 佑衣
野中, 誉仁
吉村, 元秀
Author's alias: TOMINAGA, MIhoko
BUNYO, Yui
NONAKA, Takahito
YOSHIMURA, Motohide
Issue Date: Mar-2014
Publisher: 長崎県立大学
Shimei: 長崎県立大学看護栄養学部紀要
Volume: 12
Start page: 31
End page: 39
ISSN: 1884-1759
Abstract: バイキング方式の学生食堂を利用する学生248名を対象に利用状況に関する質問紙調査を行うとともに食堂のバイキングメニューで提供される料理を組み合わせた食事の栄養および重量(価格)をveb上でバーチャルに予測できるようなシステム開発を検討した。食堂で提供されるバイキングメニューの料理を1種類ずつ写真撮影し、重量を測定し、エネルギー、塩分量、栄養価(三群点数法)を算出した。撮影写真、撮影された各料理の重量、栄養価データをもとに、ActionScript 3.0を開発言語とし、webアプリケーションを作成した。バイキング方式を利用している学生は利用者全体の60%、全学生の15%程度であった。学生が昼食に支払う金額は350円以内が多く、約80%の学生が、食事の栄養価やバランスのとれた食事について知りたいと回答した。web上に表示されたバイキングメニューの料理を組み合わせるとカロリー、塩分量、三群点数、価格、レーダーチャート、組み合わせた料理に対するアドバイスが表示されるシステムを開発した。Questionnaire survey about the situation of utilization of buffet-style student cafeteria was conducted for 248 students using its hall and the systems development which can predict virtually the nutritional value and weight (price) by combination of dishes in the buffet menu on web was attempted. Photography and weight measurement were performed for every dish offered in the cafeteria buffet, and energy, salt content, and nutritional value (3 group point method) were calculated. Based on those photographs and calculated data, web application was created by using ActionScript 3.0. The students using a buffet-style meal were about 60% of the whole cafeteria user and 15% of all the students of investigated university. The amount of money which the student pays for lunch was less than 350 yen. About 80% of students answered that l would like to know about the nutritional balance of meal. When the dishes in the buffet menu displayed on web were combined, the system by which calorie, salt content, 3 group points, price, radar chart, and the advice to the combined dishes are displayed, was accomplished.
Keywords: 大学生
食育
学生食堂
食事
栄養バランス
university students
dietary education
student cafeteria
meal
nutrient balance
URI: http://hdl.handle.net/10561/992
Appears in Collections:第12巻

Files in This Item:

File Description SizeFormat
v12p31_tominaga.pdf3.26 MBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Nagasaki Prefectural University attached library